Böcker precis i min smak

Jag vill plöja böcker och känna den känslan, efter en bra bok. Vill känna mig tom när sista sidan är utläst och boken igenslagen för sista gången. Men jag hittar ingen bok som faller mig i smaken, den ena är för långsam, den andra med helt fel handling och den tredje har för små bokstäver för att jag ska orka vända upp och ner på lägenheten efter mina läsglasögon jag senast använde i mellanstadiet...
 
Jag vill hitta en bok som jag kan lägga till som favorit efter att jag läst den, som de här två böckerna som jag plöjt på sistonde:
 
 
Cat Patrick - När jag vaknar finns du inte
Varje morgon 04.33 raderas Londons (älskar namnet) minne. Hon kan inte minna något från gårdagen och alla andra dagar som passerat men hon kan se in i framtiden(det är så hon kan känna igen sina kompisar). Med hjälp av hennes mamma och bästa kompisen lever hon ett rätt normalt liv, innan Luke kommer in i hennes liv och rör om i grytan. Hur ska London förhålla sig till Luke när hon inte ser honom i sin framtid och vad börjar hända med minnet när Luke kom in i bilden?
 
Det är något fantastiskt över hennes förmåga att på nytt förälska sig i denna kille varje dag och ännu mer häpnadsväckande är att han orkar spela med trots hennes obefintliga minne. Deras relation är så ömtålig och fin och den påminner mycket om min egen.
Bokens system är lite svårt att förstå, man vet inte vad hon minns och hur hon kan minnas hur man knyter en sko och göra matteprov, men man kommer in i det. Jag älskar den här boken, språket är målande och fint, karaktärerna lika så. Den får en att tänka till, glädjas över alla fantastiska minnen man själv kan plocka fram när man behöver påminnas.
 
När jag vaknar finns du inte är Patrick's debutbok och jag väntar ivrigt efter mer.
Jag tror att alla framtida böcker kommer bli geniala och kunna slukas lika fort. 
”I remember my future, but my past is a blank”  - hennes underrubrik på den engelska boken.
 
 
ph - google
 
Sara Ohlsson - Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag
Olivia har blivit dumpad. Efter tre år med den perfekta pojkvännen John (som alla andra också vill ha) måste hon stå på egna ben och hitta sig själv, främst försöka förstå vem hon är utan John (går det ens att skilja på en självklar tvåsamhet!?). Olivia går på fester och börjar kyssa människor som hon aldrig haft intresse för förut och en ny epok stratas i hennes liv. Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag är en bok om hjärta, smärta (och fantastisk titel) och att man ska lyssna mer på kroppen än ryktena som sprids. 
 
Omslaget var så fint. Omslaget är alltid det som tilltalar mig, är omslaget inte fint tycker jag inte den är läsvärd. (jag vet jag kommer gå miste om många bra böcker med den inställingen). 
Och boken är minst lika bra som omslaget är fint, om inte mer briljant. Det här är en typisk Betty-bok, en bok i Katarina Won Bredows klass och jag har länge letat efter författare som kan styra upp mig när jag läst om Katarinas böcker för många gånger under ett kort tidsintervall...
 
Språket är enkelt och karaktärerna lätta att leva sig in i, Tor är den perfekta kompisen och hela handlingen faller mig i smaken. "Boken är ett litet kärlekspiller, man blir glad och ledsen och förväntansfull och förbannad. Vem behöver egna kärleksbekymmer när man kan läsa om Olivas." skrev en annan recensent och ja jag håller med. Jag vet inte varför jag älskar boken så mycket, men det är nog mest för att huvudpersonens dåtid speglar min nutid. Jag får tänka till, känna igen mig och förundras. Och uppskatta allt det perfekta som jag har och mångs skulle döda för.
 
Det är mycket kärlek, precis så som jag vill ha det, men boken innehåller mycket mer, humor blandas med familjeproblem och den eviga sökandet "vem är jag?". Många självreflekteringar. Gillar du det kommer den här boken slukas i ett naffs. Och det var nästan smärtsamt när man läste sista meningen. SÅ bra var den. Läs den. Det här är också en dubutbok och jag kommer nog utan tvekan lägga till de kommande böckerna under titeln favoritböcker. Det säger väl mycket?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0